top of page
vlinder zoom.png

Kind van 9

terug kleur.png

Terug

Ik heb een masterclass gevolgd over ‘de bijzondere ontwikkelingsfase van het 9-jarige kind’. In deze fase van het kind (8-11 jaar) gebeurt en verandert er heel veel. We zien deze verandering aan het gedrag van kinderen. Ze worden brutaler en eigenwijzer, doen stoer, zijn sneller boos of plotseling heel verdrietig. Kinderen in deze leeftijd kunnen ook moeite met inslapen krijgen, angstiger zijn, zich terugtrekken of er ontwikkelen zich mogelijk zelfs lichamelijke klachten. Dit kunnen signalen zijn die aangeven dat het kind een verandering doormaakt.

 

In deze ontwikkelingsfase gaan kinderen vanuit een nieuw gezichtspunt naar de dingen kijken. Zo worden ze zich bewust van hun eigen ‘ik’ en komen hierdoor tegenover ‘de ander’ te staan. Ook het gevoelsleven van een kind van 9 jaar ondergaat een grote verandering. De buitenwereld en alles wat daarin gebeurt lijkt nu pas echt “binnen” te komen. Ze gaan kritischer vragen stellen over regels en gewoonten of maken zich meer zorgen over de wereld om hen heen. Wat ook meespeelt is dat ze hun eigen wereld groter willen maken, tegelijkertijd is er nog veel behoefte aan veiligheid en geborgenheid. Het is een drempelovergang waardoor het kind zich kwetsbaar voelt.

 

De 9-jarigen herkennen veel in elkaar, maar krijgen ook meer oog voor onderlinge verschillen. Ze vergelijken zichzelf en hun prestaties voortdurend met leeftijdgenoten. Dit kan aanleiding zijn voor onderlinge botsingen en zelfs pesten. Ook vriendschappen worden op de proef gesteld, maar worden tegelijkertijd betekenisvoller. Het is in deze fase heel belangrijk dat je als ouders laat weten dat je er bent voor je kind, dat ze weten dat ze op je terug kunnen vallen als het nodig is. Begeleid je kind in de emoties die het heeft en probeer ze niet te verstoppen of weg te wuiven. Je kind heeft het nodig om te leren voelen om zijn eigenheid te vinden.

 

Herken je één van de problemen bij je kind en wil je weten hoe je je kind hierin kunt begeleiden en wat ik als kindercoach voor jullie kan betekenen? Je kunt vrijblijvend contact met me opnemen door het contactformulier in te vullen of me te bellen.

vlinder 2.png
deVlindertuin-logo-def-web.jpg
bottom of page